Ryžový nákyp

Hladký a sýty ovocno-vanilkový nákyp z ryže a mlieka.

Suroviny

  • ryža guľatozrnná – 1,5 h
  • mlieko polotučné – 0,5 l
  • soľ
  • kryštálový cukor – 2 pl
  • vanilkový cukor – 2 ks
  • vanilínový cukor – 2 ks
  • vajce „L“ – 3 ks
  • ovocný kompót / čerstvé ovocie

Postup

  1. Ryžu dôkladne prepláchneme a necháme odkvapkať.
  2. Presypeme ju do hrnca, pridáme mlieko, kryštálový cukor a po jednom vanilkový aj vanilínový cukor. Premiešame.
  3. Privediem k varu, stíšime plameň a pomaly varíme 10 minút. Odstavíme a necháme prikryté stáť ešte 5 minút. Odkryjeme a za občasného premiešania necháme aspoň pol hodiny vychladnúť.
  4. Vajíčka rozdelíme do dvoch mís na žĺtky a bielky.
  5. K žĺtkom pridáme po jednom vanilkový aj vanilínový cukor a dôkladne vymiešame. Zapracujeme do vychladnutej mliečnej ryže.
  6. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach zapracujeme do ryžovej hmoty.
  7. Zapekaciu nádobu dôkladne vytrieme dostatočným množstvom masla.
  8. Približne polovicu ryžovej hmoty naložíme a zarovnáme do vymastenej zapekacej nádoby. Na vrch môžeme poukladať kúsky čerstvého ovocia alebo kompótu. Na to rozvrstvíme zvyšok hmoty. Zarovnáme ju a uhladíme. Priložíme tenké plátky masla na vrch.
  9. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 45 minút.

RyžaMlieko

190 slov

2021-06-11 19:49 +0000

2021-06-24 19:46 +0000