Mandľovníčky

Vianočné krehké pečivo s lahodnou maslovo-mandľovou príchuťou.

Suroviny

  • mandle – 80 g
  • hladká múka – 200 g
  • práškový cukor – 30 g
  • maslo – 170 g
  • vajíčko – 1 ks
  • mandľový cukor – 2 ks (á 10 g)
  • mandľová esencia – 1 kl
  • práškový cukor na obaľovanie
  • formičky na pečenie

Postup

  1. Úplne na drobno si rozsekáme mandle, môžeme použiť aj elektrický mixér. Nemá to byť mandľová múka, ale má to byť posekané na jemno.
  2. Do misy si preosejeme múku a práškový cukor, prisypeme mandľový cukor a premiešame.
  3. Pridáme zmäknuté maslo a vajíčko rozšľahané s mandľovou esenciou. Dôkladne premiešame a miesime pokiaľ sa všetky zložky neprepoja.
  4. Cesto preložíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Lepšie sa pracuje s tvrdšou hmotou.
  5. Približne rovnaké kúsky cesta vkladáme do pomúčených formičiek, tie ukladáme na plech.
  6. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C zo 15 minút. Okraje cesta začnú mierne hnednúť.
  7. Po vybratí z rúry necháme chvíľu vychladnúť na plechu. Z formičiek vyklápame do misy s práškovým cukrom, zľahka obalíme a ukladáme na tanier.
  8. Po úplnom vychladnutí ukladáme do uzatvárateľnej nádoby.

Poznámka

Recept vznikol ako variácia na tému medvedie labky ale s použitím mandlí. Z uvedeného množstva je možné pripraviť približne 50 kusov veľkosti malých formičiek.


Mandľovníčky

Mandľovníčky (autor: zwieratko, 2020)