Mandľovníčky
Vianočné krehké pečivo s lahodnou maslovo-mandľovou príchuťou.
Suroviny
- mandle – 80 g
- hladká múka – 200 g
- práškový cukor – 30 g
- maslo – 170 g
- vajíčko – 1 ks
- mandľový cukor – 2 ks (á 10 g)
- mandľová esencia – 1 kl
- práškový cukor na obaľovanie
- formičky na pečenie
Postup
- Úplne na drobno si rozsekáme mandle, môžeme použiť aj elektrický mixér. Nemá to byť mandľová múka, ale má to byť posekané na jemno.
- Do misy si preosejeme múku a práškový cukor, prisypeme mandľový cukor a premiešame.
- Pridáme zmäknuté maslo a vajíčko rozšľahané s mandľovou esenciou. Dôkladne premiešame a miesime pokiaľ sa všetky zložky neprepoja.
- Cesto preložíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Lepšie sa pracuje s tvrdšou hmotou.
- Približne rovnaké kúsky cesta vkladáme do pomúčených formičiek, tie ukladáme na plech.
- Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C zo 15 minút. Okraje cesta začnú mierne hnednúť.
- Po vybratí z rúry necháme chvíľu vychladnúť na plechu. Z formičiek vyklápame do misy s práškovým cukrom, zľahka obalíme a ukladáme na tanier.
- Po úplnom vychladnutí ukladáme do uzatvárateľnej nádoby.
Poznámka
Recept vznikol ako variácia na tému medvedie labky ale s použitím mandlí. Z uvedeného množstva je možné pripraviť približne 50 kusov veľkosti malých formičiek.