Makový závin

Klasický závin z kysnutého cesta plnený pomletým makom.

Suroviny

Kvások

  • mlieko – 350 ml
  • cukor kryštálový – 1 pl
  • droždie – 1 ks

Cesto

  • hladká múka – 700 g
  • cukor kryštálový – 75 g
  • vajíčko „L“ – 1 ks
  • acidofilné mlieko – 60 ml
  • soľ

Plnka

  • maslo – 50 g
  • cukor kryštálový – 3 pl
  • mak mletý – 200 g
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – 1 ks
  • citrónová kôra – 1 kl
  • pomarančová kôra – 1 kl
  • mlieko – 30 ml
  • vajíčko na potretie

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme acidofilné mlieko, rozšľahané vajíčko a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút.
  3. Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na polovice, jednu dáme späť kysnúť a jednu rozvaľkáme na hrúbku tak pol až jeden centimeter do približne obdĺžnikového tvaru.
  5. Pripravíme si makovú plnku, v miske si zmiešame pomletý mak, cukor, vanilky a sušenú, mletú citrónovú aj pomarančovú kôru. Dôkladne premiešame.
  6. Na cesto rozotrieme rozpustené maslo a rovnomerne rozsypeme makovú zmes. Rozprašovačom ju zvlhčíme mliekom.
  7. Cesto zrolujeme. Ostrým nožom odkrajujeme kúsky dlhé približne 10 cm. Rovnaký postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta. Z tohto množstva surovín je možné vyrobiť približne 12 kusov malých makovníkov.
  8. Makovníky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Povrch natierame rozšľahaným vajíčkom.
  9. Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.

Makový závin

Makový závin (autor: zwieratko, 2020)