Makový závin
Klasický závin z kysnutého cesta plnený pomletým makom.
Suroviny
Kvások
- mlieko – 350 ml
- cukor kryštálový – 1 pl
- droždie – 1 ks
Cesto
- hladká múka – 700 g
- cukor kryštálový – 75 g
- vajíčko „L“ – 1 ks
- acidofilné mlieko – 60 ml
- soľ
Plnka
- maslo – 50 g
- cukor kryštálový – 3 pl
- mak mletý – 200 g
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- citrónová kôra – 1 kl
- pomarančová kôra – 1 kl
- mlieko – 30 ml
- vajíčko na potretie
Postup
- Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
- Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme acidofilné mlieko, rozšľahané vajíčko a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút.
- Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na polovice, jednu dáme späť kysnúť a jednu rozvaľkáme na hrúbku tak pol až jeden centimeter do približne obdĺžnikového tvaru.
- Pripravíme si makovú plnku, v miske si zmiešame pomletý mak, cukor, vanilky a sušenú, mletú citrónovú aj pomarančovú kôru. Dôkladne premiešame.
- Na cesto rozotrieme rozpustené maslo a rovnomerne rozsypeme makovú zmes. Rozprašovačom ju zvlhčíme mliekom.
- Cesto zrolujeme. Ostrým nožom odkrajujeme kúsky dlhé približne 10 cm. Rovnaký postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta. Z tohto množstva surovín je možné vyrobiť približne 12 kusov malých makovníkov.
- Makovníky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Povrch natierame rozšľahaným vajíčkom.
- Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.