Griláž

Nie len vianočná, sladká pochúťka pripravená z karamelizovaného cukru, masla, salka a na hrubo posekaných vlašských orechov natretá medzi oblátky.

Suroviny

  • cukor kryštálový - 125 g
  • maslo - 125 g
  • zahustené sladené mlieko „Salko“ - 1/2 plechovky (cca 200 g)
  • vlašské orechy - 125 g
  • oblátky - 3 ks

Postup

  1. V kastróle spálime kryštálový cukor na svetlý karamel. Všetok cukor sa musí premeniť na karamel a zároveň nám nesmie prihorieť.
  2. Po častiach pridáme maslo izbovej teploty, neustále vareškou miešame, chvíľu trvá kým sa obe látky prepoja. Maslo musí mať izbovú teplotu.
  3. Po spojení karamelu s maslom prilejeme salko a intenzívne miešame, vznikne svetlá, lesklá hmota.
  4. Prisypeme na hrubo posekané vlašské orechy, dôkladne zamiešame ešte chvíľu necháme variť. Čím dlhšie budeme variť, tým bude griláž hustejšia.
  5. Na oblátku si vylejeme približne polovicu griláže, roztiahneme po celej ploche oblátky, na vrch položíme ďalšiu oblátku a postup zopakujeme.
  6. Necháme pár hodín chladnúť, potom nožom rozkrájame na požadované kúsky.


Griláž

Griláž (autor: zwieratko, 2020)