Griláž
Nie len vianočná, sladká pochúťka pripravená z karamelizovaného cukru, masla, salka a na hrubo posekaných vlašských orechov natretá medzi oblátky.
Suroviny
- cukor kryštálový - 125 g
- maslo - 125 g
- zahustené sladené mlieko „Salko“ - 1/2 plechovky (cca 200 g)
- vlašské orechy - 125 g
- oblátky - 3 ks
Postup
- V kastróle spálime kryštálový cukor na svetlý karamel. Všetok cukor sa musí premeniť na karamel a zároveň nám nesmie prihorieť.
- Po častiach pridáme maslo izbovej teploty, neustále vareškou miešame, chvíľu trvá kým sa obe látky prepoja. Maslo musí mať izbovú teplotu.
- Po spojení karamelu s maslom prilejeme salko a intenzívne miešame, vznikne svetlá, lesklá hmota.
- Prisypeme na hrubo posekané vlašské orechy, dôkladne zamiešame ešte chvíľu necháme variť. Čím dlhšie budeme variť, tým bude griláž hustejšia.
- Na oblátku si vylejeme približne polovicu griláže, roztiahneme po celej ploche oblátky, na vrch položíme ďalšiu oblátku a postup zopakujeme.
- Necháme pár hodín chladnúť, potom nožom rozkrájame na požadované kúsky.