Škvarkové pagáčiky

Pečený koláč z prekladaného kysnutého cesta plnený mletými škvarkami.

Suroviny

Kvások

  • mlieko – 350 ml
  • cukor kryštálový – 1 pl
  • droždie – 1 ks

Cesto

  • hladká múka – 700 g
  • soľ – 1 kl
  • vajíčko „L“ – 1 ks
  • acidofilné mlieko – 60 ml

Plnka

  • pomleté škvarky – 250 g
  • soľ
  • čierne korenie
  • rasca
  • vajíčko na potretie

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme acidofilné mlieko, vajíčko a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút.
  3. Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na hrúbku približne jedného centimetra do čo najviac obdĺžnikového tvaru.
  5. Cesto si len v mysli rozdelíme na tretiny. Dve tretiny rovnomerne natrieme väčšou časťou škvariek, posolíme a okoreníme. Jednu nenatretú tretinu cesta preklopíme doprostred natretej časti a nakoniec voľnú natretú tretinu preklopíme na vrch nenatretej časti :)
  6. Vzniknutý útvar znova rozvaľkáme a proces natierania a prekladania ešte raz zopakujeme.
  7. Vrch posypeme soľou, korením a drvenou rascou.
  8. Vykrajujeme tvary podľa uváženia, tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch vykrojených pagáčov potierame rozšľahaným vajíčkom.
  9. Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.

Škvarkové pagáčiky

Škvarkové pagáčiky (autor: zwieratko, 2020)