Škvarkové pagáčiky
Pečený koláč z prekladaného kysnutého cesta plnený mletými škvarkami.
Suroviny
Kvások
- mlieko – 350 ml
- cukor kryštálový – 1 pl
- droždie – 1 ks
Cesto
- hladká múka – 700 g
- soľ – 1 kl
- vajíčko „L“ – 1 ks
- acidofilné mlieko – 60 ml
Plnka
- pomleté škvarky – 250 g
- soľ
- čierne korenie
- rasca
- vajíčko na potretie
Postup
- Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
- Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme acidofilné mlieko, vajíčko a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút.
- Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na hrúbku približne jedného centimetra do čo najviac obdĺžnikového tvaru.
- Cesto si len v mysli rozdelíme na tretiny. Dve tretiny rovnomerne natrieme väčšou časťou škvariek, posolíme a okoreníme. Jednu nenatretú tretinu cesta preklopíme doprostred natretej časti a nakoniec voľnú natretú tretinu preklopíme na vrch nenatretej časti :)
- Vzniknutý útvar znova rozvaľkáme a proces natierania a prekladania ešte raz zopakujeme.
- Vrch posypeme soľou, korením a drvenou rascou.
- Vykrajujeme tvary podľa uváženia, tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch vykrojených pagáčov potierame rozšľahaným vajíčkom.
- Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.