Kurací vývar
Základný, číry, voňavý kurací vývar, vynikajúca polievka, ale aj základ do ďalších receptov.
Suroviny
- kuracie štvrte – 2 ks
- mrkva – 2 ks
- petržlen – 2 ks
- zeler – 1/4 ks
- cibuľa – 1 ks
- paprika – 1/5 ks
- petržlenová vňať
- čierne korenie celé – 10 ks
- nové korenie celé – 3 ks
- bobkov list – 2 ks
- soľ
- čili
Postup
- Do veľkého hrnca napúšťame studenú vodu pár centimetrov pod okraj. Na dve kuracie štvrte približne 4,5 až 5 litrov vody. Mäso dôkladne opláchneme, vložíme do hrnca a dáme variť. Zatiaľ bez ostatných prísad, teda len mäso a vodu.
- Privedieme až skoro k úplnému varu, no nesmie nám to veľmi bublať, plameň stíšime na minimum a necháme to úplne pomaličky variť v odkrytom hrnci. Počas celej doby prípravy nesmie dôjsť ku intenzívnemu varu. Čiže v tekutine je jasne viditeľný pohyb, no nevznikajú bubliny unikajúceho plynu.
- Postupne sa na povrchu začne vytvárať pena, tú zbierame a odstraňujeme.
- Približne po pol hodine až hodine je množstvo vznikajúcej peny už veľmi malé. Pridáme soľ, koreniny, zeleninu a ďalej veľmi pozvoľna varíme ešte aspoň hodinu, respektíve podľa toho, aký silný vývar chceme.
- Na bežnú polievku postačuje celková doba pomalého varenia dve hodiny. Na extra silný vývar je potrebné primerane predĺžiť dobu varenia.
- V osobitnom hrnci si pripravíme obľúbenú cestovinu do polievky.
- Polievku v tanieri dochutíme na drobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.