Slivkový koláč s posýpkou
Kysnutý koláč s vykôstkovanými slivkami a posýpkou.
Suroviny
Kvások
- mlieko – 200 ml
- cukor kryštálový – 1 pl
- droždie – 1 ks
Cesto
- hladká múka 00 – 400 g
- cukor kryštálový – 50 g
- vajíčko – 1 ks
- acidofilné mlieko – 60 ml
- soľ
- slivky vykôstkované – 670 g
Posýpka
- hrubá múka – 100 g
- cukor kryštálový – 100 g
- maslo – 100 g
- cukor vanilínový – 1 ks
- cukor vanilkový – 1 ks
Postup
- Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
- Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme vajíčko, acidofilné mlieko a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút. Toto cesto nemusí byť taká tuhé a gumové ako napríklad na osie hniezda, môže byť trošičku redšie.
- Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
- Vykysnuté cesto vyklopíme rovno na plech. Rukami ho roztlačíme rovnomerne po celej ploche plechu.
- Na vrch cesta ukladáme vykôstkované, rozpolené slivky, dužinou dole. Len úplne zľahka zatlačíme do cesta. Ukladáme na husto, ovocie sa môže dotýkať.
- Pripravíme si posýpku. V myse si zmiešame múku, cukor aj oba vanilkové a pridáme mäkké maslo. Rukami rozmrvíme a rozložíme na vrch sliviek.
- Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.
Poznámky
- z uvedeného množstva surovín je možné piecť na veľkom plechu (35x35 cm)
- pre porovnanie viď nižšie prepočet na menší plech 32x23 cm
surovina | 35x35 cm | 33x23 cm |
---|---|---|
mlieko - ml | 200 | 124 |
cukor kryštálový - pl | 1 | 1 |
droždie - ks | 1 | 1 |
hladká múka - g | 400 | 248 |
cukor kryštálový - g | 50 | 31 |
vajíčko - ks | 1 | 1 |
acidofilné mlieko - ml | 60 | 37 |
soľ | ||
slivky vykôstkované - g | 670 | 415 |
hrubá múka - g | 100 | 62 |
cukor kryštálový - g | 100 | 62 |
maslo - g | 100 | 62 |
cukor vanilkový - ks | 1 | 1 |
cukor vanilínový - ks | 1 | 1 |