Slivkový koláč s posýpkou

Kysnutý koláč s vykôstkovanými slivkami a posýpkou.

Suroviny

Kvások

  • mlieko – 200 ml
  • cukor kryštálový – 1 pl
  • droždie – 1 ks

Cesto

  • hladká múka 00 – 400 g
  • cukor kryštálový – 50 g
  • vajíčko – 1 ks
  • acidofilné mlieko – 60 ml
  • soľ
  • slivky vykôstkované – 670 g

Posýpka

  • hrubá múka – 100 g
  • cukor kryštálový – 100 g
  • maslo – 100 g
  • cukor vanilínový – 1 ks
  • cukor vanilkový – 1 ks

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme vajíčko, acidofilné mlieko a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút. Toto cesto nemusí byť taká tuhé a gumové ako napríklad na osie hniezda, môže byť trošičku redšie.
  3. Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme rovno na plech. Rukami ho roztlačíme rovnomerne po celej ploche plechu.
  5. Na vrch cesta ukladáme vykôstkované, rozpolené slivky, dužinou dole. Len úplne zľahka zatlačíme do cesta. Ukladáme na husto, ovocie sa môže dotýkať.
  6. Pripravíme si posýpku. V myse si zmiešame múku, cukor aj oba vanilkové a pridáme mäkké maslo. Rukami rozmrvíme a rozložíme na vrch sliviek.
  7. Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.

Poznámky

  • z uvedeného množstva surovín je možné piecť na veľkom plechu (35x35 cm)
  • pre porovnanie viď nižšie prepočet na menší plech 32x23 cm
surovina35x35 cm33x23 cm
mlieko - ml200124
cukor kryštálový - pl11
droždie - ks11
hladká múka - g400248
cukor kryštálový - g5031
vajíčko - ks11
acidofilné mlieko - ml6037
soľ
slivky vykôstkované - g670415
hrubá múka - g10062
cukor kryštálový - g10062
maslo - g10062
cukor vanilkový - ks11
cukor vanilínový - ks11

Slivkový koláč s posýpkou

Koláč s posýpkou (autor: zwieratko, 2020)