Černicový džem
Voňavý džem z černíc s pridaným jablkom, keďže černice majú málo pektínu.
Suroviny
- černice – 1,9 kg
- kryštálový cukor – 0,56 kg
- jablko – 2 ks
- limetka – 1ks
Postup
- Černice opláchneme a odstránime lístočky aj poškodené časti plodov.
- Lisovaním získame černicovú šťavu. Z 1,919 kg ovocia sme získali približne 1,43 litra šťavy. Lisovať môžeme ručne, cez gázu či tenučkú pančuchu alebo aj mechanicky v lise.
- Do vylisovanej šťavy pridáme cukor, občas zamiešame a čakáme dokedy sa všetok nerozpustí. Môže to trvať aj niekoľko hodín.
- Po úplnom rozpustení cukru do zmesi doplníme ošúpané a nastrúhané jablká a šťavu z limetky, premiešame a rozdelíme do viacerých hrncov a za stáleho miešania privedieme k varu.
- Pomalým varením docielime požadovanú hustotu a rôsolovitosť džemu. Neustále miešame.
- Hustotu si môžeme overiť tak, že odoberieme 1 polievkovú lyžicu na čistý tanierik a nakláňaním zmes prelievame po tanieriku.
- Po dosiahnutí požadovanej hustoty (trvalo to približne 35 minút) zlejeme džem späť do jedného hrnca a rozmixujeme ho ponorným mixérom. Môžeme odstaviť zo sporáku.
- Ešte horúci džem nakladáme do dôkladne umytých a odkvapkaných fľaštičiek.
- Zatvoríme viečkom a fľaštičky postavíme hore dnom. Necháme vychladnúť.
Poznámky
- zmes by bolo vhodné rozmixovať ihneď po pridaní nastrúhaných jabĺk ?
- postačuje variť kratšie – 20 minút ?