Čerešňová bublanina

Múčnik z treného cesta so zapečenými vykôstkovanými čerešňami.

Suroviny

  • polohrubá múka – 2 h
  • kryštálový cukor – 1/2 h
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – 1 ks
  • prášok do pečiva – 1 ks
  • mlieko – 1 h
  • vajce „L“ – 3 ks
  • olej – 1/2 h
  • čerešne

Postup

  1. V mise si zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Dôkladne zmes premiešame.
  2. V ďalšej mise zmiešame vajcia, mlieko a olej. Šľaháme až pokiaľ sa jednotlivé zložky nespoja.
  3. Do vyšľahanej tekutej zmesi postupne sypeme múčnu zmes a neustále miešame.
  4. Výslednú stále tekutú hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plechom zo dva-tri razy buchneme o stôl aby sa vzduchové bublinky dostali z cesta von.
  5. Čerstvé čerešne opláchneme, vykôstkujeme a rozpolíme. Môžeme ich jemne poprášiť škrobom.
  6. Polovičky čerešní ukladáme na cesto dužinou dolu, zachováme medzi nimi menšie rozostupy. Nechávame ich klesnúť len vlastnou váhou.
  7. Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 22 minút. Kvalitu upečenia kontrolujeme špajľou.

Poznámky

  • na plechu 35 krát 35 cm je bublanina po upečení vysoká približne 2,5 cm
  • na menšom plechu bude vyššia no je potrebné predĺžiť čas pečenia
  • na 35 cm plech je potrebných približne 60 čerešní

Čerešňová bublanina

Čerešňová bublanina (autor: zwieratko, 2020)