Čerešňová bublanina
Múčnik z treného cesta so zapečenými vykôstkovanými čerešňami.
Suroviny
- polohrubá múka – 2 h
- kryštálový cukor – 1/2 h
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- prášok do pečiva – 1 ks
- mlieko – 1 h
- vajce „L“ – 3 ks
- olej – 1/2 h
- čerešne
Postup
- V mise si zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Dôkladne zmes premiešame.
- V ďalšej mise zmiešame vajcia, mlieko a olej. Šľaháme až pokiaľ sa jednotlivé zložky nespoja.
- Do vyšľahanej tekutej zmesi postupne sypeme múčnu zmes a neustále miešame.
- Výslednú stále tekutú hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plechom zo dva-tri razy buchneme o stôl aby sa vzduchové bublinky dostali z cesta von.
- Čerstvé čerešne opláchneme, vykôstkujeme a rozpolíme. Môžeme ich jemne poprášiť škrobom.
- Polovičky čerešní ukladáme na cesto dužinou dolu, zachováme medzi nimi menšie rozostupy. Nechávame ich klesnúť len vlastnou váhou.
- Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 22 minút. Kvalitu upečenia kontrolujeme špajľou.
Poznámky
- na plechu 35 krát 35 cm je bublanina po upečení vysoká približne 2,5 cm
- na menšom plechu bude vyššia no je potrebné predĺžiť čas pečenia
- na 35 cm plech je potrebných približne 60 čerešní