Višňový koláč s posýpkou
Tradičný koláč z kysnutého cesta s vykôstkovanými višňami a posýpkou.
Suroviny
Kvások
- mlieko – 200 ml
- cukor kryštálový – 1 pl
- droždie – 1 ks
Cesto
- hladká múka 00 – 400 g
- cukor kryštálový – 50 g
- vajíčko – 1 ks
- olej – 60 ml
- soľ
- višne vykôstkované – 650 g
Posýpka
- hrubá múka – 100 g
- cukor kryštálový – 100 g
- maslo – 100 g
- cukor vanilínový – 1 ks
- cukor vanilkový – 1 ks
Postup
- Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
- Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme vajíčko, olej a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút. Toto cesto nemusí byť taká tuhé a gumové ako napríklad na osie hniezda, môže byť trošičku redšie.
- Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
- Vykysnuté cesto vyklopíme rovno na plech. Rukami ho roztlačíme rovnomerne po celej ploche plechu.
- Na vrch cesta ukladáme vykôstkované, rozpolené višne, dužinou dole. Len úplne zľahka zatlačíme do cesta. Ukladáme na husto, ovocie sa môže dotýkať.
- Pripravíme si posýpku. V myse si zmiešame múku, cukor aj oba vanilkové a pridáme mäkké maslo. Rukami rozmrvíme a rozložíme na vrch višní.
- Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.