Ríbezľovo-malinový džem

Lahodný domáci džem aj sladký, aj mierne kyselkavý, voňajúci po viničkách a malinách, jednoducho fantastický.

Suroviny

  • ríbezle červené – 1,7 kg
  • maliny – 0,5 kg
  • kryštálový cukor – 1,5 kg
  • kyselina citrónová – 1 kl

Postup

  1. Ríbezle a maliny opláchneme a odstránime lístočky aj poškodené časti strapcov a plodov.
  2. Lisovaním získame ríbezľovo-malinovú šťavu. Z 2,2 kg ovocia sme získali približne 1,6 litra šťavy. Lisovať môžeme ručne, cez gázu či tenučkú pančuchu alebo aj mechanicky v lise.
  3. Do vylisovanej šťavy pridáme cukor, občas zamiešame a čakáme dokedy sa všetok nerozpustí. Môže to trvať aj niekoľko hodín.
  4. Po úplnom rozpustení cukru zmes rozdelíme do viacerých hrncov a za stáleho miešania privedieme k varu.
  5. Pomalým varením docielime požadovanú hustotu džemu. Neustále miešame.
  6. Hustotu si môžeme overiť tak, že odoberieme 1 polievkovú lyžicu na čistý tanierik a nakláňaním zmes prelievame po tanieriku.
  7. Po dosiahnutí požadovanej hustoty (trvalo to približne 20 minút) zlejeme džem do jedného hrnca, pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame. Môžeme odstaviť zo sporáku.
  8. Ešte horúci džem nakladáme do dôkladne umytých a odkvapkaných fľaštičiek.
  9. Zatvoríme viečkom a fľaštičky postavíme hore dnom. Necháme vychladnúť.

Poznámky

Pri najbližšej výrobe džemu musíme:

  • znížiť množstvo cukru na maximálne 30-40 % hmotnosti vylisovanej šťavy
  • kyselinu citrónovú nahradiť šťavou z citrónu alebo limetky

Množstvo pektínu v rôznych plodoch:

Historické dáta

surovina / várka2019a2019b2020
surové ovocie2,2 kg1,7 kg2,16 kg
vylisovaná šťava1,6 l1,2 l1,45 l
šťava vs ovocie73 %71 %67 %
kryštálový cukor1,5 kg1,16 kg1,36 kg
cukor vs ovocie45 %68 %63 %
cukor vs šťava94 %97 %94 %

surovina / várka2021a2021b
surové ovocie2,0 kg1,82 kg
vylisovaná šťava1,44 kg1,26 kg
šťava vs ovocie72,0 %69,4 %
kryštálový cukor1,0 kg0,46 kg
cukor vs ovocie50 %25 %
cukor vs šťava69,4 %36,2 %

Červené ríbezle

Červené ríbezle (autor: zwieratko, 2021)