Ríbezľovo-malinový džem
Lahodný domáci džem aj sladký, aj mierne kyselkavý, voňajúci po viničkách a malinách, jednoducho fantastický.
Suroviny
- ríbezle červené – 1,7 kg
- maliny – 0,5 kg
- kryštálový cukor – 1,5 kg
- kyselina citrónová – 1 kl
Postup
- Ríbezle a maliny opláchneme a odstránime lístočky aj poškodené časti strapcov a plodov.
- Lisovaním získame ríbezľovo-malinovú šťavu. Z 2,2 kg ovocia sme získali približne 1,6 litra šťavy. Lisovať môžeme ručne, cez gázu či tenučkú pančuchu alebo aj mechanicky v lise.
- Do vylisovanej šťavy pridáme cukor, občas zamiešame a čakáme dokedy sa všetok nerozpustí. Môže to trvať aj niekoľko hodín.
- Po úplnom rozpustení cukru zmes rozdelíme do viacerých hrncov a za stáleho miešania privedieme k varu.
- Pomalým varením docielime požadovanú hustotu džemu. Neustále miešame.
- Hustotu si môžeme overiť tak, že odoberieme 1 polievkovú lyžicu na čistý tanierik a nakláňaním zmes prelievame po tanieriku.
- Po dosiahnutí požadovanej hustoty (trvalo to približne 20 minút) zlejeme džem do jedného hrnca, pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame. Môžeme odstaviť zo sporáku.
- Ešte horúci džem nakladáme do dôkladne umytých a odkvapkaných fľaštičiek.
- Zatvoríme viečkom a fľaštičky postavíme hore dnom. Necháme vychladnúť.
Poznámky
Pri najbližšej výrobe džemu musíme:
- znížiť množstvo cukru na maximálne 30-40 % hmotnosti vylisovanej šťavy
- kyselinu citrónovú nahradiť šťavou z citrónu alebo limetky
Množstvo pektínu v rôznych plodoch:
Historické dáta
surovina / várka | 2019a | 2019b | 2020 |
---|---|---|---|
surové ovocie | 2,2 kg | 1,7 kg | 2,16 kg |
vylisovaná šťava | 1,6 l | 1,2 l | 1,45 l |
šťava vs ovocie | 73 % | 71 % | 67 % |
kryštálový cukor | 1,5 kg | 1,16 kg | 1,36 kg |
cukor vs ovocie | 45 % | 68 % | 63 % |
cukor vs šťava | 94 % | 97 % | 94 % |
surovina / várka | 2021a | 2021b |
---|---|---|
surové ovocie | 2,0 kg | 1,82 kg |
vylisovaná šťava | 1,44 kg | 1,26 kg |
šťava vs ovocie | 72,0 % | 69,4 % |
kryštálový cukor | 1,0 kg | 0,46 kg |
cukor vs ovocie | 50 % | 25 % |
cukor vs šťava | 69,4 % | 36,2 % |