Kávová torta
Netradičná kávová piškóta s vanilkovým krémom a s ešte menej tradičnou kávovou šľahačkou. Obsahuje kofeín, nevhodné pre malé deti.
Suroviny
Šľahačka
- šľahačková smotana – 250 ml
- kryštálový cukor – 2 kl
- mletá káva – 2 kl
- stužovač – 1 ks
Piškóta
- vajcia „L“ – 5 ks
- kryštálový cukor – 5 pl
- zalievaná káva – 5 pl
- múka polohrubá – 5 pl
- mletá káva – 1 pl
- vanilínový cukor – 1 ks
- vanilkový cukor – 1 ks
- prášok do pečiva – 1 ks
- soľ
Krém
- maslo – 100 g
- práškový cukor – 2 pl
- vanilkový puding – 1 ks
- kryštálový cukor – 2 pl
- mlieko – 300 ml
Postup
- Deň vopred si pripravíme kávovú šľahačku. Smotanu zohrejeme skoro až na bod varu, zložíme z plameňa, pridáme cukor aj čerstvo pomletú zrnkovú kávu a miešame kým sa cukor nerozpustí.
- Počkáme aspoň 5 minút, aby sa káva poriadne vylúhovala. Precedíme cez jemné sitko. Necháme vychladnúť, neskôr odložíme do chladničky, kľudne aj na noc. Smotana má byť pred šľahaním poriadne vychladená. V mrazničke môžeme vychladiť aj nádobu v ktorej budeme smotanu šľahať.
- Pripravíme si kávovú šľahačku. Vychladenú smotanu zmiešame so stužovačom šľahačky (škrob) a šľaháme až pokiaľ sa nám nevytvorí jemná a hladká šľahačka. Odložíme na chladné miesto.
- Pripravíme si vanilkový krém. Z obľúbeného vanilkového pudingu v prášku, cukru a mlieka si pripravíme hustejší puding. Za neustáleho miešania alebo s celofánovou fóliou na povrchu necháme vychladnúť. Nesmie sa nám spraviť kožka na povrchu pudingu.
- Počas chladnutia si vyšľaháme maslo izbovej teploty s práškovým cukrom do úplne hladkej hmoty.
- Vychladnutý puding pridávame po lyžiciach do maslovej hmoty a šľaháme. Je veľmi dôležité aby obe ingrediencie, puding aj maslo mali približne rovnakú izbovú teplotu, inak ich nebude možné prepojiť. Vznikne nám dokonalý vanilkový krém :)
- Pripravíme si kávový piškótový korpus. Z vajec oddelíme žĺtka a bielky.
- V mise si zmiešame vaječné žĺtky, kryštálový cukor aj obe vanilky. Šľaháme až pokiaľ sa zmes nestane svetlejšou a cukor sa úplne nerozpustí.
- Za stáleho miešania postupne pridávame: päť lyžíc silnej zalievanej kávy (silnej podľa vlastného uváženia a chuti), polohrubú múku, prášok do pečiva a jednu lyžicu mletej zrnkovej kávy.
- V inej mise si vyšľaháme z vaječných bielkov a štipky soli tuhý sneh.
- Sneh po častiach pridávame do žĺtkovej zmesi a premiešavame už len zľahka.
- Na spodok tortovej formy si dáme papier na pečenie a boky si vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Do formy vylejeme piškótovú zmes a vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C, teplotu zvýšime na 200 °C a pečieme približne 18-20 minút. Zapichnutím špajle do prostriedku korpusu si môžeme overiť či už je piškóta upečená. Po upečení necháme chladnúť aspoň desať minút vo forme.
- Na vychladnutý piškótový korpus rovnomerne rozotrieme vanilkový krém a na neho kávovú šľahačku. Môžeme rezať a podávať.