Tiramisová pena
Neskutočne ľahká a nadýchaná kávovo-vanilková pena s chuťou tiramisu.
Suroviny
- syr „Mascarpone“ – 250 g
- smotana na šľahanie – 250 ml
- silná káva – 0,5 dl
- vanilkový cukor – 2 ks
- vanilínový cukor – 2 ks
- vanilková esencia – 1 kl
- kakao – 1 pl
Postup
- Pripravíme si štyri, najlepšie číre sklenené poháre s objemom 2 dl. Dáme ich aspoň na pol hodiny do mrazničky. Vyberieme ich až tesne pred použitím.
- Uvaríme si malé množstvo veľmi silnej kávy. Stačí pol deci obľúbeného presa alebo aj instantná káva. Necháme ju vychladnúť.
- Zo smotany a vanilkového cukru vyšľaháme tuhú šľahačku. Odložíme ju na chvíľu bokom. Nádobu na šľahanie je vhodné pred použitím riadne schladiť, kľudne aj v mrazničke.
- V inej nádobe zmiešame syr, vanilkový aj vanilínový cukor a vanilkovú esenciu, miešame až pokiaľ nebude zmes uplne hladká. Postupne primiešavame kávu po lyžičkách podľa chuti.
- Šľahačku zmiešame dokopy s mascarponovo-kávovou zmesou. Miešame až sa hmoty uplne prepoja a vznikne nadýchaná pena s kávovou príchuťou.
- Penu prekladáme do vychladených pohárov. Jednotlivé vrstvy peny v pohári poprášime kakaom.