Špaldové muffiny s čučoriedkami
Tradičné čučoriedkové muffiny z netradičnej špaldovej múky.
Suroviny
- špaldová múka hladká – 1 hrnček (3 dl)
- špaldová múka celozrnná – 1 hrnček
- cukor kryštálový – 1 hrnček
- acidofilné mlieko – 1 hrnček
- vajcia – 3 ks
- prášok do pečiva – 1 ks
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- citrónová kôra – 1 kl
- pomarančová kôra – 1 kl
- čučoriedky alebo čučoriedkový kompót
Postup
- Do misy si preosejeme múku, prášok do pečiva, cukor aj príchute a zľahka premiešame.
- Z vaječných bielkov a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh.
- V acidofilnom mlieku si dôkladne rozmiešame vaječné žĺtky.
- Do suchej zmesi pridáme mlieko s žĺtkami a poriadne miešame, aby sa hmoty prepojili. Vznikne tekutá, kašovitá hmota.
- Na záver po častiach pridávame vyšľahané bielky a jemne ich zapracujeme do vzniknutej hmoty.
- Hmotu lejeme do plechu ne pečenie muffinov, jamky vyložíme papierovými košíčkami. Je možné použiť aj silikónové košíčky na pečenie muffinov.
- Do každého muffinu pridáme tak 1 kávovú lyžičku čerstvých alebo nakladaných čučoriedok.
- Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 25 minút.