Vanilkový cheesecake
Vynikajúci pečený vanilkový koláčik zo sušienok a syru „Mascarpone“.
Suroviny
- maslové sušienky – 200 g
- mandľový cukor – 20 g
- maslo – 50 g
- vajcia – 3 ks
- vanilínový cukor – 20 g
- vanilkový cukor – 16 g
- vanilková esencia – 1 kl
- kryštálový cukor – 100 g
- syr „Mascarpone“ – 500 g
- smotana kyslá – 200 g
Postup
- Rozmrvíme si maslové sušienky či už rukami alebo mixérom. Primiešame k nim mandľový cukor.
- Rozpustíme si maslo a pridáme ho k sušienkam. Rukou zľahka pomiešame tak aby sa všetko prepojilo do vlhkej ale kyprej hmoty.
- Tortovú formu (priemer 28cm) si vyložíme spodok aj boky papierom na pečenie. Nasypeme si tam sušienkovú hmotu a napríklad dnom pohára poriadne utlačíme.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C na 10 minút. Po upečení dáme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 160°C.
- Do misy si rozbijeme vajíčka, pridáme cukor aj vanilky a poriadne vymiešame. Cukor by sa mal úplne rozpustiť a vaječná zmes bude svetlejšia.
- Pridáme mascarpone a miešame, ale už len na nízke otáčky. Aby sa zložky dôkladne prepojili.
- Na záver pridáme ešte kyslú smotanu a taktiež miešame už len na pomalých otáčkach.
- Hmotu vylejeme do formy na predpečený korpus. Pár krát s formou buchneme o stôl aby sa vzniknuté bublinky vzduchu dostali na povrch.
- Dáme piecť do rúry na 160°C na 55-60 minút. Pred koncom pečenia bude mať hmota tendenciu stúpať. Upečený koláč by nemal mať veľmi zhnednutý povrch. Počas pečenia sa snažíme rúru neotvárať.
- Po dopečení sa snažíme rúru len vypnúť, ale podľa možností stále neotvárať. Koláč necháme pomaly chladnúť vo vypnutej rúre aspoň pol hodiny.
- Po úplnom vychladnutí preložíme cheesecake do chladničky na pár hodín. Podáva sa studený.