Kurací vývar

Základný, číry, voňavý kurací vývar, vynikajúca polievka, ale aj základ do ďalších receptov.

Suroviny

  • kuracie štvrte – 2 ks
  • mrkva – 2 ks
  • petržlen – 2 ks
  • zeler – 1/4 ks
  • cibuľa – 1 ks
  • paprika – 1/5 ks
  • petržlenová vňať
  • čierne korenie celé – 10 ks
  • soľ
  • čili

Postup

  1. Do veľkého hrnca napúšťame studenú vodu pár centimetrov pod okraj. Na dve kuracie štvrte približne 4,5 až 5 litrov vody. Mäso dôkladne opláchneme, vložíme do hrnca a dáme variť. Zatiaľ bez ostatných prísad, teda len mäso a vodu.
  2. Privedieme až skoro k úplnému varu, no nesmie nám to veľmi bublať, plameň stíšime na minimum a necháme to úplne pomaličky variť v odkrytom hrnci. Počas celej doby prípravy nesmie dôjsť ku intenzívnemu varu. Čiže v tekutine je jasne viditeľný pohyb, no nevznikajú bubliny unikajúceho plynu.
  3. Postupne sa na povrchu začne vytvárať pena, tú zbierame a odstraňujeme.
  4. Približne po pol hodine až hodine je množstvo vznikajúcej peny už veľmi malé. Pridáme soľ, zeleninu a ďalej veľmi pozvoľna varíme ešte aspoň hodinu, respektíve podľa toho, aký silný vývar chceme.
  5. Na bežnú polievku postačuje celková doba pomalého varenia dve hodiny.
  6. V osobitnom hrnci si pripravíme obľúbenú cestovinu do polievky.
  7. Polievku v tanieri dochutíme na drobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.