Kurací vývar

Základný, číry, voňavý kurací vývar, vynikajúca polievka, ale aj základ do ďalších receptov.

Suroviny

  • kuracie štvrte – 2 ks
  • mrkva – 2 ks
  • petržlen – 2 ks
  • zeler – 1/4 ks
  • cibuľa – 1 ks
  • paprika – 1/5 ks
  • petržlenová vňať
  • čierne korenie celé – 10 ks
  • nové korenie celé – 3 ks
  • bobkov list – 2 ks
  • soľ
  • čili

Postup

  1. Do veľkého hrnca napúšťame studenú vodu pár centimetrov pod okraj. Na dve kuracie štvrte približne 4,5 až 5 litrov vody. Mäso dôkladne opláchneme, vložíme do hrnca a dáme variť. Zatiaľ bez ostatných prísad, teda len mäso a vodu.
  2. Privedieme až skoro k úplnému varu, no nesmie nám to veľmi bublať, plameň stíšime na minimum a necháme to úplne pomaličky variť v odkrytom hrnci. Počas celej doby prípravy nesmie dôjsť ku intenzívnemu varu. Čiže v tekutine je jasne viditeľný pohyb, no nevznikajú bubliny unikajúceho plynu.
  3. Postupne sa na povrchu začne vytvárať pena, tú zbierame a odstraňujeme.
  4. Približne po pol hodine až hodine je množstvo vznikajúcej peny už veľmi malé. Pridáme soľ, koreniny, zeleninu a ďalej veľmi pozvoľna varíme ešte aspoň hodinu, respektíve podľa toho, aký silný vývar chceme.
  5. Na bežnú polievku postačuje celková doba pomalého varenia dve hodiny. Na extra silný vývar je potrebné primerane predĺžiť dobu varenia.
  6. V osobitnom hrnci si pripravíme obľúbenú cestovinu do polievky.
  7. Polievku v tanieri dochutíme na drobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.