Slivkový koláč s posýpkou

Kysnutý koláč s vykôstkovanými slivkami a posýpkou.

Suroviny

Kvások

  • mlieko – 200 ml
  • cukor kryštálový – 1 pl
  • droždie – 1 ks

Cesto

  • hladká múka 00 – 400 g
  • cukor kryštálový – 50 g
  • vajíčko – 1 ks
  • acidofilné mlieko – 60 ml
  • soľ
  • slivky vykôstkované – 670 g

Posýpka

  • hrubá múka – 100 g
  • cukor kryštálový – 100 g
  • maslo – 100 g
  • cukor vanilínový – 1 ks
  • cukor vanilkový – 1 ks

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme vajíčko, acidofilné mlieko a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút. Toto cesto nemusí byť taká tuhé a gumové ako napríklad na osie hniezda, môže byť trošičku redšie.
  3. Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme rovno na plech. Rukami ho roztlačíme rovnomerne po celej ploche plechu.
  5. Na vrch cesta ukladáme vykôstkované, rozpolené slivky, dužinou dole. Len úplne zľahka zatlačíme do cesta. Ukladáme na husto, ovocie sa môže dotýkať.
  6. Pripravíme si posýpku. V myse si zmiešame múku, cukor aj oba vanilkové a pridáme mäkké maslo. Rukami rozmrvíme a rozložíme na vrch sliviek.
  7. Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.

Poznámky

  • z uvedeného množstva surovín je možné piecť na veľkom plechu (35x35 cm)
  • pre porovnanie viď nižšie prepočet na menší plech 32x23 cm
surovina 35x35 cm 33x23 cm
mlieko - ml 200 124
cukor kryštálový - pl 1 1
droždie - ks 1 1
hladká múka - g 400 248
cukor kryštálový - g 50 31
vajíčko - ks 1 1
acidofilné mlieko - ml 60 37
soľ
slivky vykôstkované - g 670 415
hrubá múka - g 100 62
cukor kryštálový - g 100 62
maslo - g 100 62
cukor vanilkový - ks 1 1
cukor vanilínový - ks 1 1

Slivkový koláč s posýpkou

Koláč s posýpkou (autor: zwieratko, 2020)