Černicový džem

Voňavý džem z černíc s pridaným jablkom, keďže černice majú málo pektínu.

Suroviny

  • černice – 1,9 kg
  • kryštálový cukor – 0,56 kg
  • jablko – 2 ks
  • limetka – 1ks

Postup

  1. Černice opláchneme a odstránime lístočky aj poškodené časti plodov.
  2. Lisovaním získame černicovú šťavu. Z 1,919 kg ovocia sme získali približne 1,43 litra šťavy. Lisovať môžeme ručne, cez gázu či tenučkú pančuchu alebo aj mechanicky v lise.
  3. Do vylisovanej šťavy pridáme cukor, občas zamiešame a čakáme dokedy sa všetok nerozpustí. Môže to trvať aj niekoľko hodín.
  4. Po úplnom rozpustení cukru do zmesi doplníme ošúpané a nastrúhané jablká a šťavu z limetky, premiešame a rozdelíme do viacerých hrncov a za stáleho miešania privedieme k varu.
  5. Pomalým varením docielime požadovanú hustotu a rôsolovitosť džemu. Neustále miešame.
  6. Hustotu si môžeme overiť tak, že odoberieme 1 polievkovú lyžicu na čistý tanierik a nakláňaním zmes prelievame po tanieriku.
  7. Po dosiahnutí požadovanej hustoty (trvalo to približne 35 minút) zlejeme džem späť do jedného hrnca a rozmixujeme ho ponorným mixérom. Môžeme odstaviť zo sporáku.
  8. Ešte horúci džem nakladáme do dôkladne umytých a odkvapkaných fľaštičiek.
  9. Zatvoríme viečkom a fľaštičky postavíme hore dnom. Necháme vychladnúť.

Poznámky

  • zmes by bolo vhodné rozmixovať ihneď po pridaní nastrúhaných jabĺk ?
  • postačuje variť kratšie – 20 minút ?

ČerniceDžem

204 slov

2020-09-19 10:37 +0200

2020-12-19 20:21 +0100