Osie hniezda v3

Kysnutý koláč so škoricovou náplňou verzia 3. Momentálne najnovšia verzia :) Mierne upravené a navýšené množstvá surovín.

Suroviny

Kvások

  • mlieko – 350 ml
  • cukor kryštálový – 1 pl
  • droždie – 1 ks

Cesto

  • hladká múka 00 – 700 g
  • cukor kryštálový – 75 g
  • vajíčko – 1 ks
  • olej – 100 ml
  • soľ

Plnka

  • maslo – 75 g
  • cukor práškový – 3 pl
  • škorica – 3 kl
  • škoricový cukor – 7 ks
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – 2 ks

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme vajíčko, olej a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút.
  3. Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na hrúbku približne pol centimetra.
  5. Na cesto rozotrieme rozpustené maslo a rovnomerne rozsypeme škoricovú zmes.
  6. Cesto zrolujeme. Ostrým nožom odkrajujeme kolieska hrubé približne 2,5 až 3cm. Z tohto množstva surovín je možné vyrobiť približne 35ks osích hniezd.
  7. Na plech si odtrhneme papier na pečenie. Naň ukladáme odkrojené kolieska. Vonkajší obvod natrieme olejom. Ukladáme na tesno vedľa seba.
  8. Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.

Porovnanie

Keďže už mám tri rôzne verzie tohto receptu, zhrnul som suroviny potrebné na jeho prípravu v nasledujúcej tabuľke:

surovinav1v2v3
mlieko150 ml250 ml350 ml
cukor kryštálový1 pl1 pl1 pl
droždie1 ks1 ks1 ks
hladká múka400 g450 g (T650)700 g (00)
polohrubá múkax120 gx
hrubá múka50 gxx
cukor kryštálový50 g50 g75 g
vajíčko1 ks1 ks1 ks
olej100 ml100 ml100 ml
soľ
maslo50 g50 g75 g
cukor práškový2 pl2 pl3 pl
škorica2 kl2 kl3 kl
škoricový cukor4 ks4 ks7 ks
vanilkový cukor1 ks1 ks1 ks
vanilínový cukorxx2 ks

Z daného množstva je možné upiecť:

  • v1 – 20 ks
  • v2 – 25 ks
  • v3 – 35 ks

Rátané sú len celé osie hniezda a teda nie konce.