Vanilkový cheesecake

Vynikajúci pečený vanilkový koláčik zo sušienok a syru „Mascarpone“.

Suroviny

  • maslové sušienky – 200g
  • mandľový cukor – 20g
  • maslo – 50g
  • vajcia – 3ks
  • vanilínový cukor – 20g
  • vanilkový cukor – 16g
  • vanilková esencia – 1kl
  • kryštálový cukor – 100g
  • syr „Mascarpone“ – 500g
  • smotana kyslá – 200g

Postup

  • Rozmrvíme si maslové sušienky či už rukami alebo mixérom. Primiešame k nim mandľový cukor.
  • Rozpustíme si maslo a pridáme ho k sušienkam. Rukou zľahka pomiešame tak aby sa všetko prepojilo do vlhkej ale kyprej hmoty.
  • Tortovú formu (priemer 28cm) si vyložíme spodok aj boky papierom na pečenie. Nasypeme si tam sušienkovú hmotu a napríklad dnom pohára poriadne utlačíme.
  • Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C na 10 minút. Po upečení dáme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 160°C.
  • Do misy si rozbijeme vajíčka, pridáme cukor aj vanilky a poriadne vymiešame. Cukor by sa mal úplne rozpustiť a vaječná zmes bude svetlejšia.
  • Pridáme mascarpone a miešame, ale už len na nízke otáčky. Aby sa zložky dôkladne prepojili.
  • Na záver pridáme ešte kyslú smotanu a taktiež miešame už len na pomalých otáčkach.
  • Hmotu vylejeme do formy na predpečený korpus. Pár krát s formou buchneme o stôl aby sa vzniknuté bublinky vzduchu dostali na povrch.
  • Dáme piecť do rúry na 160°C na 55-60 minút. Pred koncom pečenia bude mať hmota tendenciu stúpať. Upečený koláč by nemal mať veľmi zhnednutý povrch. Počas pečenia sa snažíme rúru neotvárať.
  • Po dopečení sa snažíme rúru len vypnúť, ale podľa možností stále neotvárať. Koláč necháme pomaly chladnúť vo vypnutej rúre aspoň pol hodiny.
  • Po úplnom vychladnutí preložíme cheesecake do chladničky na pár hodín. Podáva sa studený.