Zemiakový šalát

Klasický vianočný zemiakový šalát. Dokonalá príloha k vyprážanej rybe, rezňu alebo aj len tak s chlebom.

Suroviny

  • zemiaky, varný typ „A“ – 1 kg
  • vajíčko „M“ – 3 ks
  • cibuľa (väčšia) – 1 ks
  • kyslá uhorka (menšia) – 2 ks
  • hrášok jemný „Bonduelle“ – 1/2 z 212 ml plechovky
  • mladá mrkva „Bonduelle“ – 1/2 z 212 ml plechovky
  • majonéza „Doma“ – 1 ks (270 ml)
  • soľ, mleté čierne korenie, nálev z kyslých uhoriek – podľa chuti

Postup

  1. Zemiaky približne rovnakej veľkosti uvaríme v šupke v osolenej vode. Necháme vychladnúť, potom ošúpeme.
  2. Vajíčka uvaríme na tvrdo, olúpeme.
  3. Kyslú uhorku aj cibuľu nakrájame na úplne malé kúsky.
  4. Otvoríme konzervu s hráškom aj mrkvou. Mrkvičku nakrájame na menšie kúsky.
  5. Do veľkej misy pretlačíme cez drôtený krájač striedavo zemiaky a vajíčka.
  6. Prisypeme nakrájanú cibuľu, kyslú uhorku, hrášok aj mrkvu. Zľahka premiešame, aby sa zmes rovnomerne rozdelila.
  7. Pridáme soľ a korenie, premiešame, prilejeme šťavu z kyslých uhoriek a znova premiešame.
  8. Na záver pridáme majonézu a dôkladne, ale zľahka premiešame.
  9. Ak sme s chuťou a konzistenciou spokojný, odložíme v uzatvárateľnej nádobe do chladničky.