Zemiakový šalát
Klasický vianočný zemiakový šalát. Dokonalá príloha k vyprážanej rybe, rezňu alebo aj len tak s chlebom.
Suroviny
- zemiaky, varný typ „A“ – 1 kg
- vajíčko „M“ – 3 ks
- cibuľa (väčšia) – 1 ks
- kyslá uhorka (menšia) – 2 ks
- hrášok jemný „Bonduelle“ – 1/2 z 212 ml plechovky
- mladá mrkva „Bonduelle“ – 1/2 z 212 ml plechovky
- majonéza „Doma“ – 1 ks (270 ml)
- soľ, mleté čierne korenie, nálev z kyslých uhoriek – podľa chuti
Postup
- Zemiaky približne rovnakej veľkosti uvaríme v šupke v osolenej vode. Necháme vychladnúť, potom ošúpeme.
- Vajíčka uvaríme na tvrdo, olúpeme.
- Kyslú uhorku aj cibuľu nakrájame na úplne malé kúsky.
- Otvoríme konzervu s hráškom aj mrkvou. Mrkvičku nakrájame na menšie kúsky.
- Do veľkej misy pretlačíme cez drôtený krájač striedavo zemiaky a vajíčka.
- Prisypeme nakrájanú cibuľu, kyslú uhorku, hrášok aj mrkvu. Zľahka premiešame, aby sa zmes rovnomerne rozdelila.
- Pridáme soľ a korenie, premiešame, prilejeme šťavu z kyslých uhoriek a znova premiešame.
- Na záver pridáme majonézu a dôkladne, ale zľahka premiešame.
- Ak sme s chuťou a konzistenciou spokojný, odložíme v uzatvárateľnej nádobe do chladničky.