Vanilkové rožky

Krehké vianočné pečivo s príjemnou vanilkovo-orieškovou chuťou.

Suroviny

  • hladká múka – (250 g) 375 g
  • rastlinný tuk „Hera“ – (250 g) 375 g
  • práškový cukor – (70 g) 105 g
  • lieskové orechy – (110 g) 165 g
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – (1 ks) 2 ks
  • práškový cukor na obaľovanie

Postup

  1. Nadrobno pomelieme lieskové orechy.
  2. Do misy si preosejeme hladkú múku (napríklad Babičkina na krehké pečivo) a práškový cukor.
  3. Pridáme pomleté lieskové oriešky, vanilkový aj vanilínový cukor a premiešame.
  4. Do suchej zmesi pridáme na kúsky pokrájanú a zmäknutú Heru. Rukou vypracujeme cesto. Na noc odložíme do chladničky.
  5. Z cesta odoberieme menšie kusy a na zľahka pomúčenej doske ušúľame zhruba 1-1,5cm hrubý valec. Z neho nakrájame rovnaké asi 5-6cm dlhé kúsky.
  6. Z kúskov cesta tvarujeme rožteky, tie potom ukladáme na plech.
  7. Dáme piecť na 12 až 14 minút do rúry predhriatej na 180-200 °C. Z vrchu by mali ostať svetlé, po okrajoch a zo spodnej strany mierne hnedé. Musíme dávať pozor aby sme ich príliš nevysušili.
  8. Po upečení obaľujeme v zmesi preosiateho práškového, vanilkového a vanilínového cukru.
  9. Po dôkladnom vychladnutí ukladáme do uzatvárateľnej nádoby.

Poznámky

  • z navýšeného množstva surovín vznikne 1083 g cesta, z ktorého je možné vyrobiť 120 kusov rožtekov
  • rok 2021: z uvedeného množstva vzniklo cesto postačujúce na výrobu 152 ks vanilkových rožkov
  • rok 2022: z uvedeného množstva surovín vzniklo 1085 g cesta postačujúceho na výrobu 140 ks rožkov
  • rok 2023: z uvedeného množstva surovín vzniklo 1104 g cesta postačujúceho na výrobu 147 ks vanilkových rožtekov (3 plechy)

Vanilkové rožky

Vanilkové rožky (autor: zwieratko, 2020)