Vanilkové rožky
Krehké vianočné pečivo s príjemnou vanilkovo-orieškovou chuťou.
Suroviny
- hladká múka – (
250 g) 375 g - rastlinný tuk „Hera“ – (
250 g) 375 g - práškový cukor – (
70 g) 105 g - lieskové orechy – (
110 g) 165 g - vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – (
1 ks) 2 ks - práškový cukor na obaľovanie
Postup
- Nadrobno pomelieme lieskové orechy.
- Do misy si preosejeme hladkú múku (napríklad Babičkina na krehké pečivo) a práškový cukor.
- Pridáme pomleté lieskové oriešky, vanilkový aj vanilínový cukor a premiešame.
- Do suchej zmesi pridáme na kúsky pokrájanú a zmäknutú Heru. Rukou vypracujeme cesto. Na noc odložíme do chladničky.
- Z cesta odoberieme menšie kusy a na zľahka pomúčenej doske ušúľame zhruba 1-1,5cm hrubý valec. Z neho nakrájame rovnaké asi 5-6cm dlhé kúsky.
- Z kúskov cesta tvarujeme rožteky, tie potom ukladáme na plech.
- Dáme piecť na 12 až 14 minút do rúry predhriatej na 180-200 °C. Z vrchu by mali ostať svetlé, po okrajoch a zo spodnej strany mierne hnedé. Musíme dávať pozor aby sme ich príliš nevysušili.
- Po upečení obaľujeme v zmesi preosiateho práškového, vanilkového a vanilínového cukru.
- Po dôkladnom vychladnutí ukladáme do uzatvárateľnej nádoby.
Poznámky
- z navýšeného množstva surovín vznikne 1083 g cesta, z ktorého je možné vyrobiť 120 kusov rožtekov
- rok 2021: z uvedeného množstva vzniklo cesto postačujúce na výrobu 152 ks vanilkových rožkov
- rok 2022: z uvedeného množstva surovín vzniklo 1085 g cesta postačujúceho na výrobu 140 ks rožkov
- rok 2023: z uvedeného množstva surovín vzniklo 1104 g cesta postačujúceho na výrobu 147 ks vanilkových rožtekov (3 plechy)