Utopenci

Absolútna klasika. Špekáčiky nakladané v kyslo-pikantnom náleve. Ku pivu najlepšia pochúťka.

Suroviny

  • špekáčiky – 4 ks
  • ocot – 0,5 l
  • voda – 1 l
  • soľ – 1 kl
  • cukor – 2 pl
  • čierne korenie – 15 ks
  • nové korenie – 10 ks
  • bobkov list – 2-3 ks
  • cibuľa – 2 ks
  • kyslá uhorka – 1 ks
  • červená paprika – 0,5 ks
  • čili paprička – 2 ks

Postup

  1. Pripravíme si nálev. Do hrnca dáme vodu, ocot, soľ, cukor, korenia aj bobkov list a privedieme k varu. Na miernom ohni varíme prikryté 5 až 10 minút.
  2. Špekáčiky ošúpeme, rozrežeme na štvrtiny a na pologuľatej strane nožom urobíme zárezy hlboké niekoľko milimetrov.
  3. Cibuľu a červenú papriku nakrájame na väčšie kúsky, kyslú uhorku na plátky, čili papričky podľa chuti na menšie kúsky.
  4. Do zatvárateľných sklenených fliaš ukladáme vrstvy zeleniny a nakrájaných špekáčikov.
  5. Plné fľaše zalejeme čo najhorúcejším nálevom, opatrne ich uzavrieme.
  6. Necháme úplne vychladnúť, počkáme 24 hodín a potom uložíme do chladničky.
  7. Ak je to možné je potrebné utopencov nechať odležať aspoň 3 týždne. Toto je najťažšie. V chladničke potom vydržia aj niekoľko mesiacov.