Utopenci
Absolútna klasika. Špekáčiky nakladané v kyslo-pikantnom náleve. Ku pivu najlepšia pochúťka.
Suroviny
- špekáčiky – 4 ks
- ocot – 0,5 l
- voda – 1 l
- soľ – 1 kl
- cukor – 2 pl
- čierne korenie – 15 ks
- nové korenie – 10 ks
- bobkov list – 2-3 ks
- cibuľa – 2 ks
- kyslá uhorka – 1 ks
- červená paprika – 0,5 ks
- čili paprička – 2 ks
Postup
- Pripravíme si nálev. Do hrnca dáme vodu, ocot, soľ, cukor, korenia aj bobkov list a privedieme k varu. Na miernom ohni varíme prikryté 5 až 10 minút.
- Špekáčiky ošúpeme, rozrežeme na štvrtiny a na pologuľatej strane nožom urobíme zárezy hlboké niekoľko milimetrov.
- Cibuľu a červenú papriku nakrájame na väčšie kúsky, kyslú uhorku na plátky, čili papričky podľa chuti na menšie kúsky.
- Do zatvárateľných sklenených fliaš ukladáme vrstvy zeleniny a nakrájaných špekáčikov.
- Plné fľaše zalejeme čo najhorúcejším nálevom, opatrne ich uzavrieme.
- Necháme úplne vychladnúť, počkáme 24 hodín a potom uložíme do chladničky.
- Ak je to možné je potrebné utopencov nechať odležať aspoň 3 týždne. Toto je najťažšie. V chladničke potom vydržia aj niekoľko mesiacov.