Úliky
Nepečená kakaovo-orechová cukrovinka s plnkou z vaječného likéru.
Suroviny
Úľ
- detské piškóty –
120 g180 g - vlašské orechy –
50 g75 g - práškový cukor –
85 g120 g - maslo –
85 g110g - vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- kakao – 1 kl (vrchovatá)
- tuzemský rum –
2 pl4pl
Náplň
- maslo – 50 g
- práškový cukor – 50 g
- vaječný likér – 5 kl
Iné
- detské piškóty – 30 ks (na uzavretie úľu)
- vaječný likér – 1 dl
- plastové formičky v tvare úlikov
- čínska palička na jedenie
- malá injekčná striekačka
- tenká potravinárska fólia
Postup
- Úplne nadrobno rozsekáme detské piškóty a orechy, kľudne v elektrickom mixéry. Pridáme preosiaty cukor aj kakao, vanilkový a vanilínový cukor a premiešame.
- Pridáme mäkké maslo a rukou vypracujeme cesto, po zmiešaní masla so sypkou zmesou pridáme rum. Ďalej miesime, hmota by mala držať po kope. Dáme na pol hodinky do chladničky.
- Maslo, práškový cukor a vaječný likér vyšľaháme do hladkej peny.
- Do plastovej formičky v tvare úliku si dám tenučkú potravinársku fóliu, aby sme mohli neskôr hotový úlik jednoduchšie z formičky vybrať.
- Formičku vystlanú fóliou naplníme hmotou. Čínskou paličkou na jedenie urobíme v prostriedku dutinu. Tú naplníme približne 1 ml vaječného likéru pomocou malej injekčnej striekačky, dutinu s likérom zapcháme kúskom vyšľahanej maslovej peny a priložíme detskou piškótou. Obrátime hore nohami, postavíme piškótou na tanier a pridržiavajúc fóliu opatrne stiahneme formičku.
Poznámky
surovina | pôvodné | navýšené |
---|---|---|
detské piškóty | 120 g | 180 g |
vlašské orechy | 50 g | 75 g |
práškový cukor | 85 g | 120 g |
vanilkový cukor | 1 ks | 1 ks |
vanilínový cukor | 1 ks | 1 ks |
kakao | 1 kl | 1 kl |
maslo | 85 g | 110 g |
tuzemský rum | 2 pl | 4 pl |
- z navýšeného množstva vznikla hmota, z ktorej bolo možné vytvoriť 28 ks úlikov
- 180 g detských piškót je množstvo, ktoré ostane vo veľkom balení (240g) po odobratí 30 ks (na zatváranie úlikov)
- rok 2022: z navýšeného množstva surovín sa podarilo vytvoriť 34 ks úlikov