Úliky

Nepečená kakaovo-orechová cukrovinka s plnkou z vaječného likéru.

Suroviny

Úľ

  • detské piškóty – 120 g 180 g
  • vlašské orechy – 50 g 75 g
  • práškový cukor – 85 g 120 g
  • maslo – 85 g 110g
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – 1 ks
  • kakao – 1 kl (vrchovatá)
  • tuzemský rum – 2 pl 4pl

Náplň

  • maslo – 50 g
  • práškový cukor – 50 g
  • vaječný likér – 5 kl

Iné

  • detské piškóty – 30 ks (na uzavretie úľu)
  • vaječný likér – 1 dl
  • plastové formičky v tvare úlikov
  • čínska palička na jedenie
  • malá injekčná striekačka
  • tenká potravinárska fólia

Postup

  1. Úplne nadrobno rozsekáme detské piškóty a orechy, kľudne v elektrickom mixéry. Pridáme preosiaty cukor aj kakao, vanilkový a vanilínový cukor a premiešame.
  2. Pridáme mäkké maslo a rukou vypracujeme cesto, po zmiešaní masla so sypkou zmesou pridáme rum. Ďalej miesime, hmota by mala držať po kope. Dáme na pol hodinky do chladničky.
  3. Maslo, práškový cukor a vaječný likér vyšľaháme do hladkej peny.
  4. Do plastovej formičky v tvare úliku si dám tenučkú potravinársku fóliu, aby sme mohli neskôr hotový úlik jednoduchšie z formičky vybrať.
  5. Formičku vystlanú fóliou naplníme hmotou. Čínskou paličkou na jedenie urobíme v prostriedku dutinu. Tú naplníme približne 1 ml vaječného likéru pomocou malej injekčnej striekačky, dutinu s likérom zapcháme kúskom vyšľahanej maslovej peny a priložíme detskou piškótou. Obrátime hore nohami, postavíme piškótou na tanier a pridržiavajúc fóliu opatrne stiahneme formičku.

Poznámky

surovinapôvodnénavýšené
detské piškóty120 g180 g
vlašské orechy50 g75 g
práškový cukor85 g120 g
vanilkový cukor1 ks1 ks
vanilínový cukor1 ks1 ks
kakao1 kl1 kl
maslo85 g110 g
tuzemský rum2 pl4 pl
  • z navýšeného množstva vznikla hmota, z ktorej bolo možné vytvoriť 28 ks úlikov
  • 180 g detských piškót je množstvo, ktoré ostane vo veľkom balení (240g) po odobratí 30 ks (na zatváranie úlikov)
  • rok 2022: z navýšeného množstva surovín sa podarilo vytvoriť 34 ks úlikov

Úliky

Úliky (autor: zwieratko, 2020)