Tvarohový koláč
Jednoduchý a skoro diétny :) koláč s nízkym obsahom múky a cukru.
Suroviny
- sušené hrozienka – 100 g
- tuzemský rum – 1 dl
- kukuričný škrob – 1 pl
- jemný tvaroh – 500 g
- vajíčko – 3 ks
- krupica – 3 pl
- cukor kryštálový – 3 pl
- vanilkový cukor – 1 ks
- prášok do pečiva – 1 ks
- soľ
Postup
- Deň vopred si sušené hrozienka viac krát opláchneme v teplej vode a na noc naložíme do rumu.
- Oddelíme si žĺtka a bielky z vajíčok.
- Z vaječných bielkov a štipky soli si ušľaháme tuhý sneh. Odložíme na bok.
- V hlbokom tanieri si zmiešame krupicu, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva.
- V miske si premiešame tvaroh a žĺtky, pridáme suchú zmes a poriadne vymiešame dokiaľ sa všetko nespojí.
- Po častiach pridávame vyšľahaný sneh, miešame už len zľahka.
- Namočené hrozienka precedíme a obalíme v škrobe, takto ich jemne primiešame do zmesi.
- Zmes vylejeme do okrúhlej tortovej formy (priemer 28cm), ktorú sme vymastili aj pomúčili a necháme 10 minút odstáť.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180–200 °C na 35–40 minút.