Osie hniezda
Kysnutý koláč so škoricovou náplňou.
Suroviny
Kvások
- mlieko – 150 ml
- cukor kryštálový – 1 pl
- droždie – 1 ks
Cesto
- hladká múka – 400 g
- hrubá múka – 50 g
- cukor kryštálový – 50 g
- vajíčko – 1 ks
- olej – 100 ml
- soľ
Plnka
- maslo – 50 g
- cukor práškový – 2 pl
- škorica – 2 kl
- škoricový cukor – 4 ks
- vanilkový cukor – 1 ks
Postup
- Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
- Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme vajíčko, olej a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút.
- Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na hrúbku približne pol centimetra.
- Na cesto rozotrieme rozpustené maslo a rovnomerne rozsypeme škoricovú zmes.
- Cesto zrolujeme. Ostrým nožom odkrajujeme kolieska hrubé približne 2 až 2,5cm. Z tohto množstva surovín je možné vyrobiť približne 20-23ks osích hniezd.
- Na plech si odtrhneme papier na pečenie. Naň ukladáme odkrojené kolieska. Vonkajší obvod natrieme olejom. Ukladáme na tesno vedľa seba.
- Rúru predhrejeme na 200 °C, vložíme plech a pečieme 15 až 20 minút.
Keďže toto je asi môj najobľúbenejší kysnutý koláč, tak na jeho vylepšovaní neustále pracujem :). Ale chcem zachovať pre porovnanie aj túto podobu receptu, takže tu je novšia verzia receptu a tu je ešte novšia verzia receptu.