Vanilkové rožky

Krehké vianočné pečivo s príjemnou vanilkovo-orieškovou chuťou.

Suroviny

  • hladká múka – 250g
  • rastlinný tuk „Hera“ – 250g
  • práškový cukor – 70g
  • lieskové orechy – 110g
  • vanilkový cukor – 1ks
  • vanilínový cukor – 1ks

Postup

  1. Nadrobno pomelieme lieskové orechy.
  2. Do misy si preosejeme hladkú múku (napríklad Babičkina na krehké pečivo) a práškový cukor.
  3. Pridáme pomleté lieskové oriešky, vanilkový aj vanilínový cukor a premiešame.
  4. Do suchej zmesi pridáme na kúsky pokrájanú a zmäknutú Heru. Rukou vypracujeme cesto. Na noc odložíme do chladničky.
  5. Z cesta odoberieme menšie kusy a na zľahka pomúčenej doske ušúľame zhruba 1-1,5cm hrubý valec. Z neho nakrájame rovnaké asi 5-6cm dlhé kúsky.
  6. Z kúskov cesta tvarujeme rožteky, tie potom ukladáme na plech.
  7. Dáme piecť na 10-15 minút do rúry predhriatej na 180°C.
  8. Po upečení obaľujeme v zmesi preosiateho práškového, vanilkového a vanilínového cukru.
  9. Ukladáme do uzatvárateľnej nádoby.