Osie hniezda

Kysnutý koláč so škoricovou náplňou.

Suroviny

Kvások

  • mlieko – 150 ml
  • cukor kryštálový – 1 pl
  • droždie – 1 ks

Cesto

  • hladká múka – 400 g
  • hrubá múka – 50 g
  • cukor kryštálový – 50 g
  • vajíčko – 1 ks
  • olej – 100 ml
  • soľ

Plnka

  • maslo – 50 g
  • cukor práškový – 2 pl
  • škorica – 2 kl
  • škoricový cukor – 4 ks
  • vanilkový cukor – 1 ks

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme vajíčko, olej a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút.
  3. Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na hrúbku približne pol centimetra.
  5. Na cesto rozotrieme rozpustené maslo a rovnomerne rozsypeme škoricovú zmes.
  6. Cesto zrolujeme. Ostrým nožom odkrajujeme kolieska hrubé približne 2 až 2,5cm. Z tohto množstva surovín je možné vyrobiť približne 20-23ks osích hniezd.
  7. Na plech si odtrhneme papier na pečenie. Naň ukladáme odkrojené kolieska. Vonkajší obvod natrieme olejom. Ukladáme na tesno vedľa seba.
  8. Rúru predhrejeme na 200 °C, vložíme plech a pečieme 15 až 20 minút.

Keďže toto je asi môj najobľúbenejší kysnutý koláč, tak na jeho vylepšovaní neustále pracujem :). Ale chcem zachovať pre porovnanie aj túto podobu receptu, takže tu je novšia verzia receptu.