Ananásové rezy

Piškóta s vanilkovým krémom, kúskami ananásu a ananásovým želé.

Suroviny

Piškóta

  • vajce (M) – 7 ks
  • kryštálový cukor – 7 pl
  • vanilkový / vanilínový cukor
  • teplá voda – 7 pl
  • olej – 1 dl
  • polohrubá múka – 7 pl
  • kypriaci prášok – 1 ks
  • soľ

Krém

  • maslo – 250 g
  • práškový cukor – 150 g
  • vanilková aróma – 1 kl
  • mlieko – 3 dl
  • hladká múka – 2 pl
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – 1 ks

Želatína

  • ananásový kompót – 1 ks
  • šťava z kompótu a džús – 0,8 l
  • kryštálový cukor – 2 pl
  • zlatý klas – 40 g

Postup

Piškóta

  1. Múku a prášok do pečiva si preosejeme do misy a odložíme na chvíľu bokom.
  2. Z vajíčok oddelíme žĺtka a bielky. Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh.
  3. Žĺtky, cukor, vanilkový aj vanilínový cukor a olej poriadne miešame až dokým sa kryštálový cukor úplne nerozpustí.
  4. Pridáme preosiatu múku a miešame.
  5. Po častiach pridávame sneh. Primiešavame ho už len pozvoľna.
  6. Hmotu vylejeme na vymastený a pomúčený plech. Dáme piecť do rúry predhriatej na 200 °C na 15-20 minút.
  7. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Krém

  1. Maslo a práškový cukor vymiešame až do zbelenia.
  2. Z mlieka, múky, vanilkovej arómy/cukru si pripravíme nie veľmi hustý puding. Aj po dovarení stále miešame, aby sa na povrchu nevytvorila „kožka“. Miešame vlastne až dokým nevychladne na izbovú teplotu :)
  3. Vyšľahané maslo a puding musia mať veľmi podobnú teplotu (toto je vážne kľúčové!). Postupne ich spolu dokonale premiešame až pokiaľ nevznikne lahodný a hladký vanilkový krém.
  4. Krém rovnomerne natrieme na vychladnutú piškótu.

Želatína

  1. Precedíme si ananásový kompót, kúsky ananásu odložíme bokom.
  2. Šťavu z kompótu doplníme ananásovým džúsom do objemu 0,8l.