Celozrnný banánový chlieb
Celozrnné pečivo, lahodné a zároveň aj zdraviu prospešné.
Suroviny
- celozrnná pšeničná múka – 1 h
- celozrnná špaldová múka – 0,5 h
- vlašské orechy – 0,5 h
- celozrnné ovsené vločky – 0,25 h
- prášok do pečiva – 1 kl
- soľ
- vanilka
- vajíčko – 1 ks
- dozreté banány – 3 ks
- kyslé mlieko – 2/3 h
- med – 3 pl
Postup
- Nahrubo posekáme vlašské orechy.
- Vo väčšej mise zmiešame všetky suché suroviny ( múky, orechy, ovsené vločky, prášok do pečiva, soľ, vanilku ). Necháme chvíľu odpočívať.
- Do mixéru vložíme kúsky olúpaného banánu, vajce, kyslé mlieko a med. Rozmixujeme na hladko.
- Tekutú banánovú zmes pridáme do misy so suchými surovinami. Vareškou poriadne miešame, kým sa hmoty úplne neprepoja.
- Chlebovú formu vyložíme papierom na pečenie. Premiešanú hmotu nalejeme do formy. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pečieme približne 40 až 45 minút, alebo kým špajľa po vytiahnutí nezostane čistá.
- Po upečení necháme ešte 15 minút vo vypnutej rúre. Po tom vyberieme z rúry a necháme odpočívať pod utierkou. Po vychladnutí môžeme krájať.