Celozrnný banánový chlieb

Celozrnné pečivo, lahodné a zároveň aj zdraviu prospešné.

Suroviny

  • celozrnná pšeničná múka – 1 h
  • celozrnná špaldová múka – 0,5 h
  • vlašské orechy – 0,5 h
  • celozrnné ovsené vločky – 0,25 h
  • prášok do pečiva – 1 kl
  • soľ
  • vanilka
  • vajíčko – 1 ks
  • dozreté banány – 3 ks
  • kyslé mlieko – 2/3 h
  • med – 3 pl

Postup

  1. Nahrubo posekáme vlašské orechy.
  2. Vo väčšej mise zmiešame všetky suché suroviny ( múky, orechy, ovsené vločky, prášok do pečiva, soľ, vanilku ). Necháme chvíľu odpočívať.
  3. Do mixéru vložíme kúsky olúpaného banánu, vajce, kyslé mlieko a med. Rozmixujeme na hladko.
  4. Tekutú banánovú zmes pridáme do misy so suchými surovinami. Vareškou poriadne miešame, kým sa hmoty úplne neprepoja.
  5. Chlebovú formu vyložíme papierom na pečenie. Premiešanú hmotu nalejeme do formy. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pečieme približne 40 až 45 minút, alebo kým špajľa po vytiahnutí nezostane čistá.
  6. Po upečení necháme ešte 15 minút vo vypnutej rúre. Po tom vyberieme z rúry a necháme odpočívať pod utierkou. Po vychladnutí môžeme krájať.