Miňonky

Miňonky alebo tiež šuhajdy či košíčky. Jednoduchý nepečený orechovo-čokoládový zákusok.

Suroviny

Hmota

  • vlašské orechy – 100 g
  • detské piškóty – 240 g
  • práškový cukor – 170 g
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – 1 ks
  • maslo – 170 g
  • tuzemský rum – 5 pl
  • košíčky ( priemer 35 mm ) – 60 ks

Čokoládová poleva

  • čokoláda na varenie – 320 g
  • stužený tuk „Cera“ – 140 g

Postup

  1. Nadrobno pomelieme alebo rozsekáme vlašské orechy a detské piškóty.
  2. Do väčšej misy si preosejeme práškový cukor. Pridáme pomleté orechy, piškóty a vanilkový cukor. Zľahka premiešame.
  3. Do suchej zmesi jemne zapracujeme zmäknuté maslo. Postupne pridávame rum. Rukou miesime aby sa všetko prepojilo. Na chvíľu ( asi 30 minút ) necháme odpočinúť.
  4. Na plech si rozložíme 30 košíčkov. Z odstátej hmoty rukou tvarujeme malé guľôčky a vkladáme do pripravených košíčkov. Ľahko zatlačíme a sploštíme vloženú hmotu. Stlačené guľky by mali vyplniť tak asi jednu tretinu objemu.
  5. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme tuk a čokoládu, neustále miešame. Vznikne lesklá a hladká čokoládová poleva. Jednu polievkovú lyžicu opatrne vlejeme do košíčka na povrch vloženej hmoty. Necháme vychladnúť a zatuhnúť.

Poznámky

  • rok 2022: z uvedeného množstva surovín sa podarilo vytvoriť 66 ks miňoniek

Miňonky

Miňonky (autor: zwieratko, 2016)