Miňonky
Miňonky alebo tiež šuhajdy či košíčky. Jednoduchý nepečený orechovo-čokoládový zákusok.
Suroviny
Hmota
- vlašské orechy – 100 g
- detské piškóty – 240 g
- práškový cukor – 170 g
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- maslo – 170 g
- tuzemský rum – 5 pl
- košíčky ( priemer 35 mm ) – 60 ks
Čokoládová poleva
- čokoláda na varenie – 320 g
- stužený tuk „Cera“ – 140 g
Postup
- Nadrobno pomelieme alebo rozsekáme vlašské orechy a detské piškóty.
- Do väčšej misy si preosejeme práškový cukor. Pridáme pomleté orechy, piškóty a vanilkový cukor. Zľahka premiešame.
- Do suchej zmesi jemne zapracujeme zmäknuté maslo. Postupne pridávame rum. Rukou miesime aby sa všetko prepojilo. Na chvíľu ( asi 30 minút ) necháme odpočinúť.
- Na plech si rozložíme 30 košíčkov. Z odstátej hmoty rukou tvarujeme malé guľôčky a vkladáme do pripravených košíčkov. Ľahko zatlačíme a sploštíme vloženú hmotu. Stlačené guľky by mali vyplniť tak asi jednu tretinu objemu.
- Vo vodnom kúpeli si rozpustíme tuk a čokoládu, neustále miešame. Vznikne lesklá a hladká čokoládová poleva. Jednu polievkovú lyžicu opatrne vlejeme do košíčka na povrch vloženej hmoty. Necháme vychladnúť a zatuhnúť.
Poznámky
- rok 2022: z uvedeného množstva surovín sa podarilo vytvoriť 66 ks miňoniek