Medvedie labky

Najlepšie vianočné pečivo s orechovo-vanilkovou príchuťou. Základom je babkin recept.

Suroviny

  • vlašské orechy – (140 g) 175 g
  • hladká múka – (360 g) 450 g
  • práškový cukor – (60 g) 75 g
  • rastlinný tuk „Hera“ – (300 g) 375 g
  • vajíčko „L“ – 1 ks
  • vanilínový cukor – 2 ks
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • práškový cukor na obaľovanie
  • formičky na pečenie
surovinaoriginál+25%+50%
vlašské orechy140175210
hladká múka360450540
práškový cukor607590
rastlinný tuk „Hera“300375450
vajíčko „L“112
vanilínový cukor223
vanilkový cukor112

Postup

  1. Nadrobno pomelieme vlašské orechy.
  2. Do väčšej misy si preosejeme hladkú múku (00 alebo akúkoľvek hladkú vhodnú na krehké pečivo) a práškový cukor, pridáme pomleté orechy a zľahka premiešame. Podľa chuti pridáme vanilkový alebo vanilínový cukor.
  3. Do suchej zmesi jemne zapracujeme zmäknutú Heru a rozšľahané vajíčko. Rukou miesime aby sa všetko prepojilo. Na noc odložíme do chladničky.
  4. Pripravíme si kovové formičky, vnútro jemne pomúčime a vyplníme kúskom pripravenej hmoty, ukladáme na plech. Formičky sa snažíme naplniť približne rovnakým množstvom hmoty.
  5. Predhrejeme si rúru na 180-200 °C (elektrická, ohrev vrch - spodok) a pečieme 15-20 minút plech s malými formičkami a 20-25 minút s veľkými. Medvedie labky musia ostať svetlé, len pri okrajoch mierne tmavšie.
  6. Do väčšej misy si preosejeme práškový cukor a pridáme vanilku ( vanilkový aj vanilínový cukor ). Po upečení vyklopíme obsah formičky do misy s cukrom a jemne obalíme. Ukladáme na taniere a necháme vychladnúť.
  7. Po vychladnutí ukladáme do nádob ktoré je možné uzavrieť, medvedie labky takto vydržia aj týždne. Odstáte sú najlepšie.

Poznámky

  • pri surovinách je uvedené aj pôvodné množstvo (v zátvorke, prečiarknuté), z navýšeného množstva surovín vznikne 1183 g cesta, z ktorého je možné naplniť 76 ks malých formičiek a 17 ks veľkých (skoro tri plechy)
  • rok 2021: z uvedeného množstva vzniklo cesto postačujúce na naplnenie 97 ks malých a 15 ks veľkých formičiek
  • rok 2022: z uvedeného navýšeného množstva surovín vzniklo 1187 g cesta postačujúceho na naplnenie 63 ks malých a 20 ks veľkých formičiek
  • rok 2023: z uvedeného navýšeného množstva (+50%) surovín vzniklo 1375 g cesta postačujúceho na naplnenie:
    • 70 ks malých formičiek (doba pečenia 15 min.) / 2 plechy
    • 14 ks stredných formičiek (doba pečenia 17 min.) / 1 plech
    • 21 ks veľkých formičiek (doba pečenia 23 min.) / 1 nie celý plech

Medvedie labky

Medvedie labky (autor: zwieratko, 2016)

Medvedie labky – pred pečením

Medvedie labky – pred pečením (autor: zwieratko, 2022)

Medvedie labky – tesne po dopečení

Medvedie labky – tesne po dopečení (autor: zwieratko, 2022)