Medvedie labky
Najlepšie vianočné pečivo s orechovo-vanilkovou príchuťou. Základom je babkin recept.
Suroviny
- vlašské orechy – (
140 g) 175 g - hladká múka – (
360 g) 450 g - práškový cukor – (
60 g) 75 g - rastlinný tuk „Hera“ – (
300 g) 375 g - vajíčko „L“ – 1 ks
- vanilínový cukor – 2 ks
- vanilkový cukor – 1 ks
- práškový cukor na obaľovanie
- formičky na pečenie
Postup
- Nadrobno pomelieme vlašské orechy.
- Do väčšej misy si preosejeme hladkú múku (00 alebo akúkoľvek hladkú vhodnú na krehké pečivo) a práškový cukor, pridáme pomleté orechy a zľahka premiešame. Podľa chuti pridáme vanilkový alebo vanilínový cukor.
- Do suchej zmesi jemne zapracujeme zmäknutú Heru a rozšľahané vajíčko. Rukou miesime aby sa všetko prepojilo. Na noc odložíme do chladničky.
- Pripravíme si kovové formičky, vnútro jemne pomúčime a vyplníme kúskom pripravenej hmoty, ukladáme na plech. Formičky sa snažíme naplniť približne rovnakým množstvom hmoty.
- Predhrejeme si rúru na 200 °C (elektrická, ohrev vrch - spodok) a pečieme 15-20 minút plech s malými formičkami a 20-25 minút s veľkými. Medvedie labky musia ostať svetlé, len pri okrajoch mierne tmavšie.
- Do väčšej misy si preosejeme práškový cukor a pridáme vanilku ( vanilkový aj vanilínový cukor ). Po upečení vyklopíme obsah formičky do misy s cukrom a jemne obalíme. Ukladáme na taniere a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí ukladáme do nádob ktoré je možné uzavrieť, medvedie labky takto vydržia aj týždne. Odstáte sú najlepšie.
Poznámky
- pri surovinách je uvedené aj pôvodné množstvo (v zátvorke, prečiarknuté), z navýšeného množstva surovín vznikne 1183 g cesta, z ktorého je možné naplniť 76 ks malých formičiek a 17 ks veľkých (skoro tri plechy)
- rok 2021: z uvedeného množstva vzniklo cesto postačujúce na naplnenie 97 ks malých a 15 ks veľkých formičiek
- rok 2022: z uvedeného navýšeného množstva surovín vzniklo 1187 g cesta postačujúceho na naplnenie 63 ks malých a 20 ks veľkých formičiek
Medvedie labky (autor: zwieratko, 2016)