Medvedie labky

Najlepšie vianočné pečivo s orechovo-vanilkovou príchuťou. Základom je babkin recept.

Suroviny

  • vlašské orechy – (140 g) 175 g
  • hladká múka – (360 g) 450 g
  • práškový cukor – (60 g) 75 g
  • rastlinný tuk „Hera“ – (300 g) 375 g
  • vajíčko „L“ – 1 ks
  • vanilínový cukor – 2 ks
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • práškový cukor na obaľovanie
  • formičky na pečenie

Postup

  1. Nadrobno pomelieme vlašské orechy.
  2. Do väčšej misy si preosejeme hladkú múku (00 alebo akúkoľvek hladkú vhodnú na krehké pečivo) a práškový cukor, pridáme pomleté orechy a zľahka premiešame. Podľa chuti pridáme vanilkový alebo vanilínový cukor.
  3. Do suchej zmesi jemne zapracujeme zmäknutú Heru a rozšľahané vajíčko. Rukou miesime aby sa všetko prepojilo. Na noc odložíme do chladničky.
  4. Pripravíme si kovové formičky, vnútro jemne pomúčime a vyplníme kúskom pripravenej hmoty, ukladáme na plech. Formičky sa snažíme naplniť približne rovnakým množstvom hmoty.
  5. Predhrejeme si rúru na 200 °C (elektrická, ohrev vrch - spodok) a pečieme 15-20 minút plech s malými formičkami a 20-25 minút s veľkými. Medvedie labky musia ostať svetlé, len pri okrajoch mierne tmavšie.
  6. Do väčšej misy si preosejeme práškový cukor a pridáme vanilku ( vanilkový aj vanilínový cukor ). Po upečení vyklopíme obsah formičky do misy s cukrom a jemne obalíme. Ukladáme na taniere a necháme vychladnúť.
  7. Po vychladnutí ukladáme do nádob ktoré je možné uzavrieť, medvedie labky takto vydržia aj týždne. Odstáte sú najlepšie.

Poznámky

  • pri surovinách je uvedené aj pôvodné množstvo (v zátvorke, prečiarknuté), z navýšeného množstva surovín vznikne 1183 g cesta, z ktorého je možné naplniť 76 ks malých formičiek a 17 ks veľkých (skoro tri plechy)
  • rok 2021: z uvedeného množstva vzniklo cesto postačujúce na naplnenie 97 ks malých a 15 ks veľkých formičiek
  • rok 2022: z uvedeného navýšeného množstva surovín vzniklo 1187 g cesta postačujúceho na naplnenie 63 ks malých a 20 ks veľkých formičiek

Medvedie labky

Medvedie labky (autor: zwieratko, 2016)

Medvedie labky – pred pečením

Medvedie labky – pred pečením (autor: zwieratko, 2022)

Medvedie labky – tesne po dopečení

Medvedie labky – tesne po dopečení (autor: zwieratko, 2022)