Medvedie labky

Najlepšie vianočné pečivo s orechovo-vanilkovou príchuťou. Základom je babkin recept.

Suroviny

  • vlašské orechy – 140 g
  • hladká múka – 360 g
  • práškový cukor – 60 g
  • rastlinný tuk „Hera“ – 300 g
  • vajíčko – 1 ks
  • vanilka – podľa chuti

Postup

  1. Nadrobno pomelieme vlašské orechy.
  2. Do väčšej misy si preosejeme hladkú múku (00 alebo akúkoľvek hladkú vhodnú na krehké pečivo) a práškový cukor, pridáme pomleté orechy a zľahka premiešame. Podľa chuti pridáme vanilkový alebo vanilínový cukor.
  3. Do suchej zmesi jemne zapracujeme zmäknutú Heru a vajíčko. Rukou miesime aby sa všetko prepojilo. Na noc odložíme do chladničky.
  4. Pripravíme si kovové formičky, vnútro jemne pomúčime a vyplníme kúskom pripravenej hmoty, ukladáme na plech. Formičky sa snažíme naplniť približne rovnakým množstvom hmoty.
  5. Predhrejeme si rúru na 200 °C (elektrická, ohrev vrch - spodok) a pečieme približne 10 minút.
  6. Do väčšej misy si preosejeme práškový cukor a pridáme vanilku ( vanilkový aj vanilínový cukor ). Po upečení vyklopíme obsah formičky do misy s cukrom a jemne obalíme. Ukladáme na taniere a necháme vychladnúť.
  7. Po vychladnutí ukladáme do nádob ktoré je možné uzavrieť, medvedie labky takto vydržia aj týždne. Odstáte sú najlepšie.